Всичко, което трябва да знаете, преди да се отправите на круиз

218

Всичко, което трябва да знаете, преди да предприемете едно красиво пътешествие

Круизи

Отпечатване
Запитване или 052 953213

Здравейте, пътешественици,

На хоризонта към вас се задава вдъхновяващо преживяване - с пътешествие по вода, в комфорта на реномиран кораб да опознаете нови места и култури само с едно опаковане и разопаковане на куфарите.

Освен висок слънцезащитен фактор и паспорт, ще са ви нужни полезна информация и надежден съветник, с когото да се настроите и подготвите за почивката, наречена круиз.

КАКВО БРОШУРИТЕ ЗА КРУИЗИ НЕ ВИ КАЗВАТ  

Не съм запознат с този вид почивка. Откъде да започна? Ще се разболея ли от морска болест? Къде е разрешено пушенето?

Круизът е вид почивка, бягство от стреса и напрежението на брега. Възможност да се отпуснете и успокоите в приятна обстановка, с грижовно обслужване, добра храна и кораб, който ви предлага непрекъснато променящи се пейзажи. Буквално, това е една безгрижна, и по-важното безопасна почивка. Всичко е на една ръка разстояние и наоколо винаги има учтиви хора да ви помогнат. Круизът дава много добра стойност за парите ви, разнообразие (големина на корабите, дестинации, допълнителни услуги, кухня, забавление, занимания и брегови екскурзии), шанс да изследвате нови места, да завържете приятелства и най-важното, притежава всички качества на една прекрасна почивка.

Повече от 350 презокеански круиз лайнери с капацитет от 50 до 6000 пасажера посещават почти 2000 дестинации по целия свят, а представянето на нови кораби не секва. Дължината им варира от 60 метра до над 300 метра. Обектите за допълнителни услуги, храната и услугите се различават от компания до компания и според големината на кораба.

Стилът и атмосферата варират от абсолютно ежедневна до строго официална. Диапазонът на забавленията  - от театрални аматьори до високотехнологични професионални шоу продукции и циркови представления, от крайъгълно кабаре до постановки със световноизвестни заглавия.

 Колко продължава един круиз?

Стандартът за продължителност е седем дни, въпреки, че круиз е и двудневно парти-пътешествие и бавно екзотично плаване около света за 180 дни (има пасажери, които остават на борда на някои кораби целогодишно и дебаркират само когато корабът трябва да отиде на сух док за ремонт). Ако сте новак за този вид почивка и искате да си поплацикате ходилата, първо пробвайте с кратък круиз. Продължителността ще зависи от времето и средствата, с които разполагате и от нивото на удобство, което търсите, но повечето ваканционни круизи траят 7, 14 дни или повече. Последната година някои круиз компании разработиха и 3-5 дневни пътешествия.

Хора на каква възраст плават на круизи?

Средната възрастова граница пада с всяка година, като в днешно време е доста под 40 г. На един стандартен круиз ще срещнете необвързани, двойки, семейства с деца от всяка възраст, младоженци (някои празнуващи втори и трети меден месец), компании приятели, студенти.

 Няма ли да се отегча?

Обикновено мъжете задават този въпрос, но ако са избрали подходящия кораб с подходящия мотив, веднъж, качили се на борда, не им стига времето да опитат от всичко, което желаят. На борда на съвременните кораби може да се правят повече неща отколкото на който и да е Карибски остров. Затова, независимо дали искате да се излежавате и да ви глезят, или да почивате активно, резервирайте си пътешествие по вода и ще ви се наложи да опаковате и разопаковате куфарите си само веднъж, а ще посетите повече места.

Плаването само по себе си дава пречистващо усещане за свобода, което малко места на сушата могат да събудят. И ако смятате, че ще бъдете откъснати от света, ви успокояваме, че на почти всеки голям кораб (с капацитет над 1600 пасажера) е осигурен интернет достъп, платени филми, аудиотека и wi-fi навсякъде на кораба.

 Не съм запознат с този вид почивка. Откъде да започна?

Първо, помислете къде искате да отидете, с колко време за почивка разполагате и какъв бюджет имате да харчите. На борда на колко голям кораб бихте искали да пътешествате? След това намерете круиз експерт и изберете плаване според вашите нужди, изисквания, стил на живот и индивидуалност. Задайте следните въпроси:

 •  Колко голям кораб ще ми препоръчате?
 • Колко средства да бюджетирам?
 • Какво е включено в цената на круиза?
 • Колко допълнителни разходи на ден ще имам?
 • Кои дестинации включва маршрута?
 • Какъв вид настаняване ще съвпадне с моя вкус и бюджет?
 • Как изглежда корабът отвътре (общите помещения, каютите, палубите и т.н.)?
 • Какви допълнителни заведения и услуги има на борда?
 • Каква кухня и вид на обслужване (бюфет, сервитьорско обслужване) се предлага на борда?
 • Какви забавления да очаквам?

Също така, може да проучите и в интернет, ако не успеете да зададете всички тези важни въпроси.

Круизите подходящи ли са за деца?

Круизите осигуряват на семействата повече качествено време от който и да е друг вид почивка. Делът на семействата пътуващи на круиз нараства с най-бързи темпове. Заниманията са специално измислени за различни възрастови групи. Круизът също е образователен, позволява на децата да си влияят и взаимодействат в безопасна среда и да опознават света в комфортно и приятелско обкръжение. В интерес на истината, децата прекарват незабравими мигове на борда и на брега. Ако сте избрали подходящия кораб, със сигурност ще ви е трудно да ги свалите в края на круиза.

Ако сте избрали да плавате с някоя от големите круиз компании, ще откриете в бордовата си сметка автоматично начислен бакшиш за децата си.  

Има ли круизи без деца на борда?

Ако не обичате тълпите, шума и дългите опашки, опитайте круиз с малък кораб - с платна, речен круиз или с яхти, който може да ви осигури желаното бягство. Някой от компаниите, които могат да удовлетворят желанието ви са Silversea Cruises, Star Clippers и Viking River Cruises.

 Ще се разболея ли от морска болест?

Съвременните кораби имат стабилизатори - големи подводни перки от двете страни на корпуса, за да противодействат на всяко залюляващо движение, а и повечето круизи плават в топли и спокойни води. Благодарение на това, по-малко от 3% от пасажерите се разболяват от морска болест. Въпреки това е възможно да развиете някои симптоми - от леко гадене до повръщане.

Както старите моряци, така и съвременните лекари имат свои лекове (което разширява възможностите за избор), които може да опитате и всичките (но не едновременно):

 •  Когато усетите първото движение на кораба, започнете да ходите напред-назад по палубата. Ще забележите, че коленете ви, собствените ви стабилизатори, ще намерят своето равновесие и начин да неутрализират движението, известно като моряшка походка.
 • Излезте да ви лъхне морския бриз (доказано най-добрия антидот) и ако чувствате гадене, засмучете лимон или портокал.
 •  Яжте лека храна. Не се заблуждавайте, че тежката храна ще закотви стомаха ви.
 • Когато сте на палубата гледайте към хоризонта (фокусирайте се в стабилна точка)

Медикаменти: На българския пазар: Medrin и Dimenhydrinat (антихистаминов препарат със седативен ефект, на таблетки)

Ако състоянието ви е сериозно, бордовия лекар ще ви постави инжекция за облекчение. Може да ви се доспи, но това е добре, защото последното нещо което ще ви дойде на ум е да останете будни до края на филма.

Природен лек е джинджифил на прах. Разбъркайте половин чаена лъжичка от подправката в чаша топла вода или мляко и я изпийте преди отплаване. Казват, че успокоява стомаха за близо осем часа.  

 Къде е разрешено пушенето?

Някои круиз линии позволяват да се пуши в каютите, докато други разрешават само в каютите с балкон. Почти всички круиз линии забраняват пушенето в ресторантите и в залите за хранене, изключителна рядкост са корабите, в чиито ресторанти има секция за пушачи. Ако въпросът ви засяга, проверете с вашия круиз експерт преди да резервирате.

Непушачите ще са радостни да научат, че в днешно време повечето кораби имат зали за хранене и забавления с чист въздух и пушенето е разрешено само на откритите палуби. Така или иначе обаче може да се случи, събирайки слънчеви лъчи до басейна да усетите, че съседа по шезлонг е запалил цигара.

Тютюнопушенето е все още на мода и някои кораби имат пура барове и фоайета за пушачи: Adventure of the Seas, Brilliance of the Seas, Explorer of the Seas, Freedom of the Seas, Independence of the Seas, Liberty of the Seas, Mariner of the Seas, Navigator of the Seas, Radiance of the Seas, Serenade of the Seas, Silver Shadow, Silver Whisper и Voyager of the Seas. Имайте предвид, че тези кораби започват или завършват плаванията си от пристанища в САЩ и не е разрешено внасянето на, нито се продават оригинални кубински пури. Пури от Доминиканската република се използват като заместител.

 КОЛКО СТРУВАТ КРУИЗИТЕ

Круизите не са ли скъпи? Седемдневен круиз е рекламиран на много ниска цена. Има ли уловка? Да заплатя ли цената, обявена в брошурата?

Сравнете колко би ви струвала почивка на сушата с разходи за храна и забавления, транспорт, фитнес и други спортни занимания, светски събития, образователни занимания, партита и др., и ще оцените забележителната стойност на круиза.

Цената на круиза е ориентир за атмосферата на кораба, пасажерите и нивото на лукс и удобства, както и за храната и обслужването. Сумата, която плащате определя големината, мястото и стила на настаняване. Бъдете подозрителни към големите отстъпки. Това или означава, че продукта е нереалистично ценообразуван от компанията или, че качеството в някой аспект на круиза ще бъде намалено. Корабите са толкова разнообразни, колкото и пръстовите отпечатъци: според микса от пасажери и екипажа, всеки може да промени своята индивидуалност. Възможностите за избор варират от необходимия минимум до лукс, така че, определете си бюджет и попитайте вашия круиз експерт как да го оползотворите по най-добрия начин.

Седемдневен круиз е рекламиран на много ниска цена. Има ли уловка?

По принцип, да. Ако цената е част от това, което бихте платили за същия период в приличен хотел в дестинацията, без храна или забавления, нещо не е както трябва. Преди да резервирате, прочетете дребния шрифт. Обърнете внимание на всички невключени в цената разходи като бакшиши за стюарда и сервитьорите, бреговите екскурзии, напитките, плюс пътя до и от кораба. Рекламираната цена може да се отнася за четириместна каюта до пералното помещение или над дискотеката, във всеки случай не там където бихте желали, просто като стая в посредствен хотел.

 Да платя ли цената, спомената в брошурата?

Не и преди да проучите други предложения. Цените в брошурите са зададени от отделите по маркетинг и продажби. Това е цената, на която от круиз линията биха искали да сключат сделка, за да се застраховат от валутни колебания, да балансират плащания по международни договори и др. Препоръката е, винаги питайте за най-доброто съотношение цена-качество.

 Какво е включено във всичко включено (all-inclusive)?

Това е, като да питаш колко песъчинки има на плажа. Обикновено означава, че транспорта (често самолетния билет), настаняването, храната и забавленията са спретнато загънати в пакет.

Докато тази концепция е приложима на борда на по-малките кораби (капацитет под 500 пасажера), големите круиз кораби (плаващи с над 1600 пасажера) осигуряват повече удобства и дават повече поводи да харчите на борда. Затова, е по-удачно да се използва главно включено, тъй като например спа процедурите и медицинското обслужване определено не са включени.

 Корабите имат ли различни класи?

И да, и не. Далече в миналото са останали класовото разделение и претенциозността на аристократичния етикет. Днес разликата е главно в типа настаняване, цената за по-голяма каюта (или апартамент), местоположението на каютата (или апартамента) и дали имате на разположение иконом.

Някои круиз компании, включително Royal Caribbean International (само на корабите от клас Freedom), предлагат консиарж обслужване само за настанените в апартаменти (suites), което на практика възпроизвежда двукласовата система. За настанените в най-скъпите апартаменти са обособени частни зони, в опит да се осигури ексклузивитет и дистанциране от останалите пасажери. Получава се принципа на матрьошката - кораб в кораба.

Компанията Celebrity Cruises е обособила три класи каюти:

 •  1) Апартаменти suites,
 • 2) Concierge class (средно ниво),
 • 3) Standard (външни exterior -  с изглед, вътрешни interior - без изглед). За потребителите, вероятно е по-лесно да си представят термините Balcony Class Non-Balcony Class 

Рекламираните каюти не винаги са свободни. Защо?

Обикновено, определен вид каюти може да са продадени вече. Често, най-нискостойностните каюти, чиито цени са водещи в офертите, са най-малките, с препречен  изглед (от спасителна лодка, например) или са на неудобно или шумно място.

 Какво означава category guarantee?

Означава, че сте платили за определен вид настаняване (като в хотел), без да е определен конкретен номер на каюта за вашата резервация. Ще ви дадат номер преди круиз ваканцията или преди отплаване.

 Какво представляват пристанищните такси?

Те се налагат от пристанищните администрации в портовете от маршрута, по аналогия на туристическата такса в хотелите. Те се събират за поддръжка на инфраструктурата, в т.ч. доковете, на обслужващ персонал – докери, охрана и оперативни служители, за работата им при отплаване и акостиране в пристанищата. 

ДОКЪДЕ МОГА ДА СТИГНА С КРУИЗ

Има ли круизи, които пропускат пристанища? Длъжен ли съм да слизам на сушата във всяко пристанище? 

 Изборът е ваш. Всяка година може да избирате измежду 30 000 различни круиза и 2 000 круиз дестинации по целия свят. Круизът може да те отведе на места, неприемливи за възприятията на повечето хора, като Антарктика, Норт кейп, островите от Южния Пасифик. Всъщност, ако затворите очите си и помислите за местата по света, където има вода, със сигурност ще има кораб или речен плавателен съд, който да ви отведе дотам.  

Какво представлява круиз експедиция?

Круиз експедициите се изпълняват от малки кораби със заздравен корпус или специално оборудвани за разбиване на лед, което им позволява да достигнат райони напълно недосегаеми за нормалните круиз кораби. Круиз експедиции се осъществяват и в тропическите географски ширини (например по поречието на река Амазонка или около островите Галапагос до Еквадор). Обикновено корабите са оборудвани да возят пасажери в комфортни каюти, в отпускаща, неформална атмосфера с професионални лектори и водачи на експедиции, придружаващи всеки круиз. Известен в средите на круиз изследователите е кораба Prince Albert II, собственост на компанията Silversea Cruises, който се отличава с аристократичната си атмосфера, нетипична за болшинството изследователски плавания. 

Какво представляват Авторски пътешествия на Българско Круиз Общество?

Няколко пъти в годината, по прецизно подбрани маршрути, кораби и тематика на круизите, групи от българи са предвождани от български експерт в дадена област. Тази концепция, разработена за първи път от Cruise.BG дава възможност на български пътешественици да се запознаят в детайли с дадена дестинация или тематика, обект на тяхно хоби - например вино, история на културата и изкуството, география и естествени науки, средиземноморска кухня, фотография, спа и голф, романтични плавания и други. 

 Какъв кораб наричат Panamax?

Това е специален кораб за околосветски пътешествия, чиито габарити позволяват преминаване през Панамския канал. Размери: дължина 294 м, ширина 32,3 м или под приблизително 90 000 бруто регистър тона. Заради шлюзовете, 80 км плаване отнема 8-9 часа.

Има ли круизи, които (пропускат пристанища) не спират на пристанища?

Да, но това всъщност са трансокеaнски плавания. 

Мога ли да правя покупки в пристанищата от маршрута?

Да, може. Много пасажери усърдно прилагат шопинг терапията при посещение на пристанища като Дубай, Хонг Конг, Сингапур, Сейнт Мартен и Сейнт Томас (Карибски острови) и много други, разбира се. Е, в рамките на благоразумието е да упражните умението си за самоконтрол. Запомнете, че трябва да занесете всички тези покупки у дома в края на пътешествието. Безмитният алкохол - любима покупка, но твърде тежка. 

Длъжен ли съм да слизам на сушата във всяко пристанище?

Абсолютно не. Всъщност, много пасажери, често плаващи на круиз, остават на борда и се наслаждават на спокойствието на почти безлюдния кораб. Също така, ако има спа процедури те може да струват по-малко през това време, отколкото по време на плаване.